Zonnepanelen kopen: een investering die terugverdient

Samenvatting Artikel

Zonnepanelen kopen feature image 01

We leven in een wereld waarin de meeste producten draaien op fossiele brandstoffen. Deze energiebron heeft een groot nadeel, het stoot namelijk veel CO2 uit. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde met klimaatverandering als gevolg.

Gelukkig zijn er ook CO2-neutrale energiebronnen. Zonne-energie is hier een goed voorbeeld van. Met behulp van zonnepanelen wek je energie op met de zon als energiebron. De zon is een onuitputbare energiebron wat betekent dat we andere grondstoffen niet uitputten. Daarnaast komt er helemaal geen CO2 vrij in dit proces.

Bovendien zijn zonnepanelen niet alleen goed voor de aarde, ze kunnen jou ook nog eens een hoop geld opleveren. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over zonnepanelen als investering. Hopelijk ben jij hierna ook bereid om over te stappen op zonne-energie.

De kosten van zonnepanelen

Voordat we iets kunnen vertellen over de inkomsten is het natuurlijk belangrijk om eerst naar de kosten van zonnepanelen te kijken. Een zonnepaneel an sich kost tegenwoordig ongeveer 200 euro, dat is een stuk goedkoper vergeleken met vroeger. Echter, je moet natuurlijk naar het totaalplaatje kijken.

Een gemiddelde installatie bestaat meestal uit ongeveer 10 zonnepanelen. Daar komt nog de bijbehorende infrastructuur bovenop, denk bijvoorbeeld aan een omvormer, de bekabeling en natuurlijk de montage. Gemiddeld gezien kom je dan al gauw uit op ongeveer 4.500 euro per installatie.

Deze investeringskosten zijn slechts eenmalig. Zonnepanelen zijn namelijk extreem duurzaam. De meeste moderne zonnepanelen kunnen maar liefst 30 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen. Als je de zonnepanelen dus goed onderhoudt, zijn er verder nauwelijks kosten.

Wat leveren zonnepanelen op?

De kosten van zonnepanelen lijken misschien hoog, maar de opbrengsten zijn nog hoger. Als je iets wilt zeggen over de opbrengsten, dan dien je naar het hele jaar te kijken. In de winter wordt er namelijk minder stroom opgewekt dan in de zomer. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat zonnige dagen productiever zijn dan grijze dagen.

In Nederland levert één zonnepaneel gemiddeld 360 Wattpiek per jaar op. Als je uitgaat van een set van 10 zonnepanelen, dan komt het erop neer dat je ongeveer 450 euro per jaar verdient. Daar komt ook nog eens bij dat je bespaart op je energierekening omdat je geen stroom meer hoeft in te kopen. Voor het totaalplaatje betekent dit dat je de investering in ongeveer 7 jaar hebt terugverdient.

Saldering en subsidie

Ga je zonnepanelen kopen, dan kunnen de kosten wellicht nog lager uitvallen. Er zijn namelijk verschillende subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de btw terugkrijgen.

Verder verbruik je natuurlijk niet alle stroom die je opwekt. Het overschot wordt aan het energienet geleverd. Je bent dus als het ware een producent van energie voor andere huishoudens. Voor deze energie krijg je natuurlijk een vergoeding. Op deze manier verdien je dus juist aan zonnepanelen nadat je de investeringskosten hebt terugverdient.

Recente blogs