Tips voor de juiste videograaf

Samenvatting Artikel

Videograaf uitgelichte afbeelding 01

Dat het belangrijk is om als bedrijf zijnde een frisse en professionele indruk te maken, dat weet je zelf als ondernemer zijnde waarschijnlijk ook wel. Zaak is dus om je website, je social media kanalen en je offline marketingkanalen de juiste uitstraling te laten hebben. Hierbij staat vast dat het beeldmateriaal van doorslaggevend belang is. Beelden kunnen namelijk bepaalde zaken laten zien die zich met woorden maar nauwelijks laten omschrijven. Bovendien vormt beeldmateriaal het ideale alternatief voor mensen die niet graag lezen, of daar moeite mee hebben.

Beeldmateriaal kan uiteraard verschillende gedaanten hebben. Voor de meeste bedrijven zijn met name foto’s en video’s essentieel. Vooral het belang van video’s valt niet te onderschatten. Een filmpje kan een kijker namelijk echt meenemen in een beleving of met een bepaald gevoel. Het is dan natuurlijk wel zaak dat het hier gaat om doordacht samengestelde video’s die door een professional met deugdelijke apparatuur wordt gemaakt. Een goede externe videograaf vinden is dan ook wat je te doen staat. In de volgende alinea’s kun je lezen op basis van welke aspecten je de juiste videograaf kunt vinden.

Portfolio en ervaring

Per bedrijf en per opdracht kan het uiteraard sterk verschillen naar welk soort video je op zoek bent. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een animatievideo of toch juist een bedrijfsvideo? Het is zaak om eerst vast te stellen hoe je video er grofweg uit moet zien en welk doel je daarmee wenst te halen. Vervolgens kun je gerichter op zoek gaan naar een goede videograaf. Op basis van het portfolio en de ervaring die deze videograaf al heeft opgedaan kun je waarschijnlijk al een aardige inschatting maken of deze persoon geschikt is voor jouw opdracht.

Materiaal

Net als fotografen kunnen videografen gebruik maken van de meest uiteenlopende soorten apparatuur, attributen en technieken. Er zijn dus talrijke manieren om uiteindelijk tot een algemene video, animatie of promotievideo te komen. Zelf hoef je wellicht niet per se al deze filmtechnieken te kennen, maar wel is het zinvol je hier enigszins in te verdiepen. Laat jezelf ook gerust overtuigen door de verschillende videografen die je benadert. Kan een videograaf namelijk goed verklaren waarom een bepaalde techniek geschikt is voor jouw video, dan is de kans groot dat je inderdaad met een echte professional te maken hebt.

Persoonlijkheid

Met een videograaf ga je voor een korte tijd nauw samenwerken. In deze periode zal je dan ook veel contact hebben met deze persoon. Het is dan ook wenselijk dat de videograaf in kwestie een persoonlijkheid heeft die jou aanspreekt. Natuurlijk, jullie hoeven niet per se beste vrienden te worden, maar het is wel degelijk belangrijk dat je elkaar goed begrijpt en dat je al bij al een prima verstandhouding hebt. Maak daarom zeker even kennis met verschillende videografen en probeer zaken te doen met iemand met wie je die welbekende klik hebt.

Kostenplaatje

Tenslotte speelt het kostenplaatje natuurlijk ook een rol bij het uitkiezen van een externe videograaf. Echter is in de meest ideale situatie de prijs niet van doorslaggevend belang. Als de hierboven beschreven aspecten helemaal in orde zijn, dan mag daar volgens ons best een goede prijs tegenover staan. Bedenk je immers ook dat de investering in kwalitatief uitstekend beeldmateriaal zich normaal gesproken ruimschoots terugverdient in de aanwas aan klandizie, zakenpartners en sollicitanten.

Recente blogs