Tips bij een groeiende onderneming

Samenvatting Artikel

Tips bij een groeiende onderneming feature image 01

Jouw onderneming zit in een enorme groeifase, fijn! Ondertussen zijn er al vele stappen gemaakt en diverse doelen zijn behaald. De verkoop gaat goed, de klantenkring wordt groter en je kunt steeds meer werknemers aannemen. Let wel op, er zijn aandachtspunten die je niet uit het oog mag verliezen. In dit artikel lees je 5 tips waar jij op kunt letten tijdens de groei van jouw onderneming.

1. Maak duidelijke doelen

Als ondernemer bedenk je waar je heen wilt met jouw onderneming. Groeien met je onderneming is een bewuste keuze. Om te blijven groeien is het belangrijk dat je duidelijke doelen formuleert. Maak de doelstelling SMART, oftewel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Zorg ervoor je doelstellingen formuleert voor de korte en lange termijn. Je kunt duidelijke doelen zelf bedenken, maar hulp inschakelen van het management kan zeker geen kwaad. Samen brainstormen over bepaalde doelstellingen kunnen weer nieuwe inzichten geven. Wellicht is een doel nog niet duidelijk geformuleerd, en moet deze nog worden gewijzigd.

2. Zorg voor een stabiele cashflow

Meer klanten is meer inkomsten, toch? Dat klopt, maar zodra klanten te laat betalen raak je als groeiende onderneming in de problemen. Dit komt omdat er te weinig werkkapitaal op je rekening staat. Zorg er dus voor dat je voldoende cashflow hebt op cruciale momenten. Maak een duidelijke inschatting van de toekomstige uitgaven en inkomsten. Laat het niet zover komen dat je te weinig kapitaal hebt om eventuele tegenvallers op te vangen. Voorkom te veel openstaande facturen. Zorg voor een gedegen debiteurenbeheer en maak duidelijke betalingsafspraken met jouw klanten. Dit kan het verschil zijn tussen betaald worden en te laat betalen.

3. Huur apparatuur in

Communicatie is van belang bij een groeiende onderneming. Duidelijk communiceren met zowel collega’s als klanten is cruciaal. Om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen kun je apparatuur inhuren. Je kunt hierbij denken aan het inhuren van mobiele telefoons, zoals het huren van een iPhone. Gebruik maken van de iPhone SE 2020, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone 11 Pro, iPhone 13 Pro of de iPhone 14 Pro? Met alle types kun je gemakkelijk diverse bestanden en berichten delen of versturen. Het maakt dus niet uit welke type iPhone jouw werknemer gebruikt. Gesprekken, berichten, bestanden en afbeeldingen kunnen in één Cloud worden bewaard. Daarnaast kun je voor goede communicatie ook een laptop inhuren. Zo kun je gemakkelijk met jouw collega’s via een online meeting gesprekken voeren, belangrijke informatie delen of informatie terugvinden. Met deze opties kun je goed blijven communiceren. 

4. Verzamel de juiste mensen

Voor een groeiende onderneming is het belangrijk dat je de juiste mensen verzamelt. Investeer in het vinden van mensen die in jouw bedrijfscultuur passen. Zorg voor goede begeleiding, opleiding en motivatie tijdens hun werk. Dit is van cruciaal belang. Daarnaast is het belangrijk om gezamenlijk doelstellingen te formuleren en deze te behalen. Zodra jouw werknemers het naar hun zin hebben, is de kans groot dat hun motivatie groter wordt. Onbewust helpen zij jou met de groei van jouw onderneming. Uiteindelijk zorg je er samen voor dat het bedrijf groter wordt en diverse doelstellingen worden behaald.

5. Neem voldoende rust

Het gevoel van een groeiende onderneming geeft je weer nieuwe energie. Je wilt meerdere dingen gaan ondernemen en nóg meer uitdagingen aangaan. Pas op: ondanks de lekkere flow en het gevoel dat je alles aankunt, is het belangrijk dat je ook voldoende uitrust. Voldoende rust zorgt niet alleen voor een opgeladen batterij. Door ontspanning te zoeken en goed uit te rusten kun je weer nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie krijgen. Oftewel, voldoende rust is een cruciale basis om jouw onderneming nog meer te laten groeien.

Een groeiende onderneming zorgt dus voor een gevoel dat je alles aankunt. Echter is het belangrijk dat je soms even terug gaat naar de basis. Bekijk je doelstellingen, zorg voor een stabiele cashflow, innoveer door middel van apparatuur, investeer in de juiste mensen en neem voldoende rust.

Recente blogs