Hoe werkt krachttraining

Samenvatting Artikel

Krachttraining feature image 01

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging die gericht is op het opbouwen van spiermassa en kracht. Het is een uitstekende manier om de algehele conditie te verbeteren, en het kan veel voordelen hebben voor de gezondheid. Maar hoe werkt krachttraining eigenlijk? En hoe start je ermee? In dit artikel gaan we dieper in op de wetenschap achter krachttraining!

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een soort sport waarbij je zware gewichten of je eigen lichaamsgewicht gebruikt om je spieren te versterken of te vergroten. Dit gebeurt door middel van oefeningen zoals gewichtheffen, bankdrukken, en pull-ups. Wanneer spieren worden belast met zware gewichten, kan dit leiden tot kleine scheurtjes in de spiervezels. Tijdens de herstelperiode na de training, worden deze scheurtjes genezen en worden de spieren groter en sterker.

Om deze herstelperiode te ondersteunen zijn eiwitshakes een populair supplement onder mensen die krachttraining doen, omdat eiwit helpt bij de groei en herstel van spieren. Na een krachttraining, kan het lichaam eiwit gebruiken om de beschadigde spiervezels te repareren en te versterken. Eiwitshakes kunnen een gemakkelijke en snelle manier zijn om extra eiwit binnen te krijgen voor of na een training.

Hoe start je met krachttraining?

Als je wilt beginnen met krachttraining, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:

 1. Maak een plan: Bepaal welk doel je wilt bereiken met krachttraining en stel een trainingsschema op voor verschillende spiergroepen. Dit kan bestaan uit een beperkt aantal oefeningen, zoals bankdrukken, pull-ups, en deadlifts.
 2. Leer de juiste techniek: Voordat je begint met zware gewichten, is het belangrijk om de juiste techniek te leren. Dit kan door middel van online video’s of door een personal trainer in te huren.
 3. Begin met lichtere gewichten: Als je net begint met krachttraining, is het belangrijk om met lichtere gewichten te beginnen en je spieren de tijd te geven om aan de oefeningen te wennen. Zo voorkom je blessures.
 4. Voeg meer gewicht toe: Als je spieren aan de oefeningen gewend zijn, kun je langzaam meer gewicht toevoegen om de intensiteit van de training te verhogen.
 5. Houd je progressie bij: Houd bij hoeveel gewicht je gebruikt en hoeveel herhalingen je kunt doen tijdens elke oefening. Dit helpt je bij het bijhouden van je vooruitgang en het aanpassen van je trainingsschema.
 6. Rust en herstel: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen om je spieren tijd te geven om te herstellen. Dit kan helpen voorkomen dat je te veel belast en blessures oploopt.
 7. Wees consistent: Houd in gedachten dat krachttraining een levensstijl keuze is en geen eenmalige oplossing. Het is belangrijk om consistent te zijn en hierbij een gezonde levensstijl te behouden.

Waar is krachttraining goed voor?

Krachttraining heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder:

 1. Spierversterking: Krachttraining helpt bij het opbouwen en behouden van spieren. Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van spierverlies dat vaak optreedt tijdens het ouder worden.
 2. Botversterking: Krachttraining kan de botdichtheid verhogen en daarmee het risico op osteoporose verminderen.
 3. Gewichtsvermindering: Krachttraining kan bijdragen aan gewichtsvermindering doordat het helpt bij het verbranden van calorieën en het verhogen van de stofwisseling. Om dit te ondersteunen kan je gebruik maken van fatburner supplementen.
 4. Verbetering van het uithoudingsvermogen: Krachttraining kan het uithoudingsvermogen verbeteren door het versterken van de spieren die betrokken zijn bij cardiotraining.
 5. Verbetering van de balans en coördinatie: Krachttraining kan de balans en coördinatie verbeteren, waardoor het risico op valpartijen vermindert.
 6. Vermindering van stress: Krachttraining kan helpen bij het verminderen van stress en angst door het vrijkomen van endorfines (gelukshormonen) tijdens de training.
 7. Verbetering van de slaap: Krachttraining kan helpen bij het verbeteren van de slaap doordat het helpt bij het regelen van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de slaap.
 8. Verbetering van de algehele gezondheid: Krachttraining kan bijdragen aan een verbetering van de algehele gezondheid door het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere chronische ziekten.

Al om al is krachttraining een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en kan het bijdragen tot veel lichamelijke en geestelijke voordelen. Het is belangrijk dat je tijdens de training de juiste vorm en techniek gebruikt en dat je tussen de sessies door voldoende rust neemt. Bovendien is het belangrijk om consistent te zijn om de resultaten te maximaliseren. Hopelijk heb je nu meer kennis op het gebied van krachttraining en ben je klaar om de sportschool in te duiken!

Recente blogs