Het ideale gips voor stuken

Samenvatting Artikel

Stukadoor feature image 01

Er zijn verschillende soorten gips die geschikt zijn voor stuken. Wat voor soort gips je kunt gebruiken, hangt af van het type stucwerk dat je wilt doen. Daarnaast zijn de specifieke eigenschappen van het gips ook van belang. Benieuwd naar het ideale gips voor stuken? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten gips voor stucwerk. 

Finish gips

Finish gips is een soort gips dat speciaal is ontworpen voor het afwerken van muren en plafonds. Het is flexibeler dan andere soorten gips en heeft een langere verwerkingstijd, wat betekent dat je langer de tijd hebt om het te bewerken voordat het opdroogt. Dit gipssoort is gemakkelijk te schuren en te verven. Het kan worden aangebracht met een spaan of een roller. Daarnaast wordt het vaak gebruikt in combinatie met een laag stucwerk om een gladde, egale afwerking te krijgen op de muren en/of plafonds. Finish gips is verkrijgbaar in poedervorm en moet voor gebruik worden gemengd met water. Voor gebruik is het belangrijk dat je de gebruiks- en verwerkingsinstructies raadpleegt van de verpakking.

Stucgips

Stucgips is speciaal ontworpen voor het stuken van muren en plafond. Het is meestal wat flexibeler dan finish gips en heeft een langere verwerkingstijd. Stucgips met een stucwerk afwerking van 2,5 centimeter dik wordt vaak gebruikt voor interieurtoepassingen om het een meer gestructureerde uitstraling te geven. Net als finish gips, wordt stucgips aangebracht met een spaan of een roller. Raadpleeg een specialist voor het stuken van de binnenmuren van jouw huis. Ben je van plan om het zelf te doen? Lees de gebruiks- en verwerkingsinstructies van de verpakking.

Spack-spuit gips

Spack-spuit gips wordt aangebracht met een spuitpistool. Dit gipssoort is wat steviger dan andere soorten gips en is minder geschikt voor het stuken van grote oppervlakken. Daarentegen is het ideaal voor het opvullen van kleine oneffenheden op muren en plafonds. Denk hierbij aan kleine gaatjes in de muur of het plafond. Spack-spuit gips hardt snel op en is gemakkelijk te schuren en te verven. Zodra alle gaatjes zijn gevuld en opgedroogd is alles weer glad en strak. Ook hierbij is het handig om voor gebruik de gebruiks- en verwerkingsinstructies te raadplegen. 

Sandwich-panelen

Sandwich-panelen zijn speciaal ontworpen voor het ‘sandwichen’ van stucwerk. Wat is sandwichen precies? Hierbij wordt er aan beide kanten van een sandwich-paneel een laag gips aangebracht. Het wordt dus vaak gebruikt om een eerder gestuukt oppervlakte op te frissen of om kleine oneffenheden op te vullen. Bovendien biedt het materiaal van een sandwich-paneel isolatie voor de binnen- en buitenmuur of plafond van je woning. Dit gips is flexibeler en heeft een langere verwerkingstijd. Het is altijd een goed idee om advies te vragen aan een stukadoor. Zij weten precies hoe je het beste met een bepaald gipssoort te werk moet gaan. 

Er zijn dus diverse soorten gips die gebruikt kunnen worden tijdens het stuken. Zo heb je flexibel gips, zoals stucgips of finish gips. Je hebt ook steviger gips, zoals spack-spuit gips, waarmee je kleinere oppervlaktes kunt stuken. Het is ook mogelijk om eerder stucwerk opnieuw te stuken, door middel van gebruik te maken van sandwich-panelen. 

Recente blogs