Duurzame materialen voor je schutting

Samenvatting Artikel

Duurzame materialen voor je schutting feature image 01

Je schutting creëert niet alleen een privéruimte, maar kan ook een statement maken voor een betere planeet. Of je nu een liefhebber bent van natuurlijke materialen, modern design of een combinatie van beide, er zijn talloze duurzame opties om jouw buitenruimte te transformeren tot een duurzame oase. Lees hier meer over de duurzame materialen voor je schutting.

Hout

Een veel gekozen duurzaam materiaal voor je schutting is hout. Hout is een hernieuwbare bron afkomstig van duurzaam beheerde bossen, het is biologisch afbreekbaar en kan gerecycled worden. Voor een houten schutting worden verschillende soorten hout gebruikt. Een Douglas schutting is een veelvoorkomende keuze vanwege de warme kleur en hoge weerstand tegen houtrot.

Douglas hout feature image 01

Bamboe

Ook bamboe wordt beschouwd als een duurzame optie voor schuttingen. Het groeit snel waardoor het geoogst wordt zonder het ecosysteem ernstig te schaden. Ook is het van nature sterk, en vergelijkbaar met hardhout. Bamboe is een goede optie als je je buitenruimte een natuurlijke en exotische uitstraling wilt geven. Het heeft een unieke textuur en warme kleur die goed past bij verschillende tuinstijlen.

Composietmaterialen

Andere duurzame materiaal voor de schutting zijn composietmaterialen. Duurzame composietmaterialen zijn samengestelde materialen die zowel milieuvriendelijk als duurzaam zijn gedurende hun hele levenscyclus. Er zijn verschillende duurzame composietmaterialen die geschikt zijn voor schuttingen. Voorbeelden zijn houtcomposiet, bamboecomposiet, rietcomposiet en recyclebare kunststof composieten.

Natuurlijke materialen

Naast hout en bamboe worden er ook andere natuurlijke materialen gebruikt voor schuttingen. Riet is een natuurlijk materiaal dat vaak wordt gebruikt voor het creëren van een rustieke en natuurlijke uitstraling. Het is een hernieuwbare bron en wordt geoogst zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem. Ook heide wordt gebruikt voor schuttingen. Het is een inheems plantmateriaal dat in bundels wordt samengebonden om een stevige en duurzame schutting te vormen. Wil je een sterke schutting laten plaatsen? Kies dan voor een kokosnootpalm. Deze heeft sterke duurzame vezels die bestand zijn tegen weersinvloeden. 

Recyclebare materialen

Het gebruik van recyclebare materialen voor een schutting helpt bij het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen en het minimaliseren van afval. Het is belangrijk om goed na te gaan of de gebruikte materialen daadwerkelijk gerecycled zijn. Gerecyclede materialen zijn er in veel soorten. De meest populaire recyclebare materialen die voor schuttingen worden gebruikt zijn gerecycled kunststof, gerecycled houtcomposiet, gerecycled metaal en gerecycled glasvezel.

Of je nu kiest voor hout, bamboe, composietmaterialen, recyclebare materialen of een andere duurzame optie, het gebruik van duurzame materialen voor je schutting is een keuze waar zowel jij als de planeet van profiteren. Door te kiezen voor materialen die hernieuwbaar, recyclebaar en milieuvriendelijk zijn, draag je bij aan het verminderen van de ecologische impact en het behoud van onze kostbare natuurlijke hulpbronnen.

Recente blogs